Aurinkoa masentuneelle

Aurinkoa masentuneelle

Olen 35-vuotias laborantti. Työkaverini mieli on maassa avioeron vuoksi. Miten voin tuoda aurinkoa hänen työpäiväänsä?

Osoita hänelle huomiota

Pyydä työpaikan väkeä kirjoittamaan pienille lapuille jotain hyvää masentuneesta kaveristasi. Kerätkää laput maljaan ja lahjoittakaa ne hänelle yhdessä pienen laulun säestyksellä.
Kehu häntä ja vihjaa myös pomolle, että kaverisi tarvitsee kehuja.
Kysy miten voin auttaa.

Voisit ehkä sopivassa tilanteessa sanoa työkaverillesi jotain tällaista: ”Olen huomannut, että sinä olet viime aikoina ollut vähän siipi maassa. Haluaisitko jutella siitä? ” Tai: ”Olen kuullut, että sinä olet eronnut miehestäsi jokin aika sitten. Jaksatko kertoa tai puhua siitä?”

Tee pieni ele

Osta kimppu tulppaaneja ja aseta maljakossa hänen työpöydälleen ennen hänen tuloaan aamulla – tai ojenna äänettömästi yksi pieni kukka käteen.
Hiero hänen hartioitaan.
Leivo kotona kakkua ja tarjoa pala kahvitauolla.

Hierominen voi olla juuri se, mitä työkaverisi tarvitsee. Mutta muista aina ennen kuin kosketat, kysyä onko se ok. Työkaverin kädet yhtäkkiä hartioilla voidaan joissakin tilanteissa tulkita aivan toisin kuin olit ehkä ajatellut.

Aktivoi häntä

Varaa hänen kalenteristaan tunti palaveria varten. Pitäkää sen sijaan liukumatunti lähtemällä kävelylle puistoon ja leivoskahveille kivaan kahvilaan.
Avaa netistä taukojumppavideo ja osallistukaa siihen yhdessä.
Osta elokuvaliput ja kutsu kaverisi mukaan.

On kaunis ajatus ehdottaa työtoverille kivaa tekemistä, mutta ellet tunne häntä tosi hyvin, voi yhtäkkinen ehdotus tuntua tungettelevalta. Kannattaa siksi kysyä häneltä itseltään mitä hän toivoisi. Esimerkiksi näin: ”Haluaisitko lähteä joskus yhdessä ulos?” Tai: ”Haluaisitko tulla ensi kerralla mukaan, kun menemme kavereiden kanssa hiihtämään – tai oluelle, salille, koirien kanssa ulos…”

Tiina Pelkonen
Kommentit: psykiatri ja ratkaisukeskeisen terapian kouluttaja Ben Furman

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*