20160123 HELSINKI Pro kanpanjakuvaus, TSakari Pirhonen KUVA ©Riitta Supperi

Hallitsen pelin, koska minä olen pro

Parhaat puhelut Raha-automaattiyhdistyksen asiakaspalvelukeskukseen tulevat hämmentyneiltä kuluttajilta, kertoo Sakari Pirhonen.

– Mukavinta on vastata puheluun, kun asiakkaamme soittaa ja ihmettelee, onko tässä meneillään jokin vitsi, kun tilillä on yllättävästi enemmän rahaa kuin ennen.

Asiakasneuvoja Sakari Pirhonen tarkistaa asiakkaan sähköisen pelitilin tiedot, ja yleensä saldon selittää isompi voitto pelissä.

RAY:n asiakaspalvelukeskuksessa Espoon Leppävaarassa noin kolmenkymmenen hengen tiimi vastaa sekä kuluttajien että yritysasiakkaiden puheluihin ja viesteihin ympäri vuorokauden kolmessa vuorossa. Keskus hoitaa myös Casino Helsingin myyntipalvelun sekä RAY:n vaihteen.

Pirhosesta asiakaspalvelu on ongelmanratkaisua. Esimerkiksi vaikeampien teknisten tukipyyntöjen ratkaiseminen on palkitsevaa. Hän vastaa puheluihin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Työ on monipuolista ja muutosherkkää, myös vikatilanteet näkyvät heti meillä ja siksi reagointi on välillä haastavaa.

Onneksi on huippuluokan työkaverit! Kollegoilta saa puoliavokonttorissa helposti neuvoja ja taustatukea negatiivisiinkin asiakaskohtaamisiin.

– Olen oppinut kuluttajanäkökulmasta paljon, millaiset asiat kuluttajia harmittavat ja miten harmitukset voi kääntää iloksi.

”Vain kerran Suomen historiassa”

Luottamusmiehenä Sakari Pirhonen vastaa myös työkaverien kysymyksiin.

– Nyt kun rahapeliyhtiöiden yhdistyminen alkaa konkretisoitua, se aiheuttaa paljon epätietoisuutta ja epävarmuutta. Moni on huolestunut työnkuvastaan ja tulevaisuudesta, kertoo vuoden 2016 alussa luottamusmieheksi valittu Pirhonen.

Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Fintoton toiminnot yhdistetään. Vuoden 2017 alusta rahapelitoimintaa hoitaa vain yksi uusi yhtiö, Veikkaus Oy. Marraskuussa alkaneiden peliyhtiöiden yt-neuvottelujen piirissä on parhaillaan lähes 2 000 henkilöä.

– Neuvottelujen alussa kerrottiin, että kaikille pitäisi löytyä työpaikka pois lukien avustusosasto, jonka toiminta siirtyy sosiaali- ja terveysministeriölle. Toistaiseksi vasta johtoryhmä on nimitetty, ja toiminta uudessa Veikkauksessa alkaa vuoden 2017 alusta.

Hynttyyt lyödään yhteen ja työt jatkuvat uudessa väliaikaisessa toimipaikassa Helsingin Pohjois-Haagassa. Sen sijaan Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton työehtosopimukset ovat hyvin erilaiset ja eritasoiset. Yhden, uuden työehtosopimuksen neuvottelu niiden pohjalta on mutkikasta.

– Epäilen, että rahapeliyhtiöt yhdistyvät vain kerran Suomen historiassa. Se on haastava homma.

Pirhosen mukaan pääluottamusmiehet haluavat hoitaa tes-neuvottelut hyvin, vaikka aikataulu on kuolettavan hätäinen. Pron sopimusalavastaava ja palvelusektorin johtaja ovat mukana neuvotteluissa.

Aikalisä erimielisyyksiin

Vastapainoa Sakari Pirhosen työhön tuo jalkapallon ja futsalin tuomarointi. Pirhonen viheltää miesten pelejä kakkosdivarissa ja naisten pelejä liigassa. Kentällä saa kuulla monisäikeistä palautetta.

– Kun aloitin 15-vuotiaana, se tuntui rankalta. Otin itseeni, mutta siitä olen kasvanut ohi kauan sitten. Usein joku jäätävä vitsi laukaisee tilanteen, ellei tilanne etene pelirangaistukseen.

Toisenlaista pelin pysäyttämistä Pirhonen on harjoitellut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riita- ja rikosasioiden vapaaehtoissovittelussa. Siinä rikoksen tai riidan osapuolet voivat käsitellä uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä sopia niiden hyvittämisestä puolueettoman sovittelijan välityksellä.

Pirhonen on miettinyt, voisiko hyödyntää sovittelua myös luottamusmiehenä.

– Näen luottamusmiehen roolin sovittelijana tilanteessa, jossa järkevällä keskustelulla pääsee usein eteenpäin.

Hänestä eripuran taustalla on usein väärinymmärrys.

– Ihminen on erehtyväinen. En halua uskoa ihmisistä pahaa, sillä kaikista löytyy hyvää. No, ehkä joskus hyvän löytäminen on hiukan vaikeaa, hän naurahtaa.

Katja Palhus
Kuva Riitta Supperi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*