Ihmisten sijaan kulkee tieto

Ihmisten sijaan kulkee tieto

Rahaa ja aikaa säästyy, jos lääkärit ja potilaat eivät ole sidottuja paikkaan.

Optikko tekee asiakkaalleen silmänpohjakuvauksen ja huomaa jotakin, joka on syytä näyttää silmälääkärille. Normaalisti selvittäminen jää odottamaan lääkärin seuraavaa vastaanottopäivää.

Kide Clinical Systemsin kehittämällä menetelmällä silmälääkäri voi katsoa kuvat verkon kautta koska tahansa. Siinä säästyy sekä lääkärin että potilaan aikaa ja rahaa.

Vuonna 2015 perustetun yrityksen tavoitteena on saada erilaiset kuvantavat laitteet kuten silmänpohjakamerat tehokkaaseen käyttöön. Pisimmälle Kide Clinical Systems on edennyt silmänpohjakuvien välittämisessä, kertoo toimitusjohtaja Anssi Ylimaula.

– Teemme yhteistyötä toisen suomalaisen eli silmänpohjakameroita valmistavan yrityksen kanssa. Palvelumme on käytössä 230 optikkoliikkeessä Pohjoismaissa ja neljässä sairaalassa Suomessa.

Tutkimukset monien ulottuville

Yritys tähtää kansainvälisille markkinoille, ensin Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Espanjasta. Jatkossa laajenemismahdollisuuksia nähdään esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa ja muissa väkirikkaissa maissa. Niissä on tarvetta saada lääketieteelliset kuvantamistutkimukset edullisesti ja helposti monien ulottuville.

Anssi Ylimaulan mukaan silmänpohjakuvausten hinnaksi tulee etäluennan ansiosta murto-osa nykyisestä, ja siten useammilla on niihin varaa. Etäratkaisut ovat käytössä myös ultraääni- ja tähystysvideoiden reaaliaikaisessa katsomisessa.

– Välitämme äänellä ja näkyvällä valolla kuvattua eli värikuvaa, videoita ja ultraäänikuvaa. Sopivia erikoisaloja ovat silmätautien lisäksi esimerkiksi ihotaudit ja naistentaudit.

Kätilön ottama ultraäänikuva sikiöstä välitetään verkon kautta keskussairaalaan erikoislääkärille. Kuvattu aineisto voidaan tallentaa digitaalisena sairaalan arkistoon tai pilvipalveluun.

Mahdollisia asiakkaita ovat keskussairaalat sekä yksityiset lääkäri- ja optikkoketjut.

Etäratkaisuihin kuuluu tarvittaessa erillisiä laitteita, jotka tulevat kiinni kuvantavaan laitteeseen välittämään tietoja. Ne tulevat ulkomaiselta alihankkijalta, mutta ohjelmisto on Kide Clinical Systemsin kehittämä ja asennetaan paikalleen Suomessa.

Rekrytointi meneillään

Nelihenkinen perustajatiimi on tietotekniikan ja ohjelmistoalan ammattilaisia, kasvurahoitusta on saatu Tekesiltä. Suomessa yrityksellä on toimipisteet Oulussa ja Helsingissä.

Anssi Ylimaulan mukaan yritys toimii syksyllä todennäköisesti jo kannattavasti. Nyt tuotteita kysytään enemmän kuin pystytään toimittamaan.

– Olemme palkanneet lisää väkeä, rekrytointi on nytkin meneillään. Tällä hetkellä tiimiimme kuuluu noin kymmenen henkilöä.

Jos yritys kasvaa toivotusti, Ylimaula uskoo sen tarvitsevan tulevaisuudessa monenlaisia osaajia.

– Voimme tarvita myynnin ja markkinoinnin osaajia, asentajia, tuotekouluttajia, testaajia, arkkitehteja sekä hallintoammattilaisia.

Pirkko Koivu

 

Yhteyskanava syöpäpotilaille

Kuinka voi syöpäpotilas pitkien kotihoitojaksojen aikana, ja miten saada hänen yhteydenpitonsa hoitohenkilökuntaan helpoksi ja automaattiseksi? Kysymykseen vastaa Kaiku-järjestelmä, NetMedin päätuote.

Potilaat raportoivat Kaikun avulla voinnistaan älypuhelimissa ja tableteissa, ja hoitohenkilökunta voi päivittää hoitosuunnitelmaa saamiensa tietojen perusteella.

Toimitusjohtaja Lauri Sippola kertoo, että vuonna 2012 perustetun NetMedin henkilöstömäärä on kasvanut viiden hengen perustajatiimistä 12 hengen yritykseksi.

– Ohjelmistokehittäjiä ja kansainvälisen markkinoinnin osaajia tarvitaan lisääkin.

Yrityksellä on asiakkaina sairaaloita Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä. Kasvu on voimakasta, ja tavoitteena on hankkia lisää asiakkaita erityisesti Keski-Euroopasta.

– Esimerkiksi Sveitsin johtava sairaalaketju Hirslanden käyttää Kaikua neljässä sairaalassa.

 

Seurantaa langattomasti

Palvelutalossa asuva vanhus saa tarvittaessa apua nopeasti, kun langaton paikannusjärjestelmä seuraa hänen liikkeitään reaaliaikaisesti.

9Solutions Oy on kehittänyt terveydenhuoltoon ja palveluasumiseen seuranta- ja paikannusjärjestelmän, joka perustuu bluetooth- ja pilviteknologiaan. Esimerkiksi vanhuksen turvaranneke hälyttää automaattisesti, jos hän poistuu tietyn alueen ulkopuolelle. Ratkaisut sopivat myös terveydenhuollon työn seurantaan ja turvajärjestelmiin. Sairaanhoitaja saa mukana kulkevaa nappia painamalla nopeasti vartijan tai kollegan avukseen.

Vuonna 2009 perustetussa yrityksessä on 25 työntekijää. Toimitusjohtaja Sami Herralan mukaan kasvusuuntia ovat Suomen lisäksi muut Pohjoismaat ja Benelux-maat. Yrityksellä on jälleenmyyjiä Euroopan lisäksi Lähi-idässä, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

– Lisää henkilöstöä tarvitsemme pilvipalveluiden ylläpitoon ja kehittämiseen. Tämän alan syvällisiä osaajia ei ole helppo löytää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*