Helsingin Kalasatamaan nousee asuinalue 1 200 asukkaalle.

Kalasatamassa kasvaa pilvenpiirtäjiä

Sata vuotta sitten puutavaraa lastattiin kaukomaille lähteviin laivoihin, ja lokit kirkuivat kalastaja-alusten ympärillä. Nyt Helsingin Kalasatamaan valmistuu uljas Redi.

Alueelle on nousemassa 1 200 asunnon, 37-kerroksisten pilvenpiirtäjien ja muhkean kauppakeskuksen Redi. Hankkeen arvioidaan olevan valmis vuonna 2022.

Nyt alue on valtava monttu, jossa pörrää noin 400 työntekijää raskaiden työmaakoneiden seassa.

Projekti-insinööri Olli-Pekka Järvisen mukaan kolme vuotta sitten alkaneella työmaalla ei ole tapahtunut yhtään vakavaa työtapaturmaa. Riskejä isossa hankkeessa kuitenkin on, vaikka suurin osa räjäytystöistä on jo tehty. Töitä tehdään monessa tasossa, ja jättimäisten kuorma-autojen peruuttaessa näkyvyys taakse on vähäinen. Osa niistä on peruutellut tätä ennen Talvivaarassa.

”Ei ihan yksinkertainen homma”

Kalasataman metroasema seisoo jylhänkauniin sillan varassa. Noin 800 000 kuutiota maata metroradan alta on louhittu ja kuljetettu Itä-Helsingin Kruunuvuoreen täyttömaaksi. Louhinta ja siltatyö eivät olleet ihan yksinkertaisia hommia, koska metron toiminnan piti sen aikana jatkua normaalisti.

– Ensin tehtiin työtunneli kallioon, onkalot tuettiin pilareilla, jotka valettiin kallion sisään. Siltakansi pultattiin paikalleen, ja kallio louhittiin sen alta pois, Järvinen kertoo.

Kaivanto ulottuu noin 15 metriä merenpinnan alapuolelle. Kuvauspäivänä sen pohjalla rämmittiin loskassa. Olli-Pekka Järvisen mukaan kesällä siellä on kuumaa kuin pätsissä. Hän visioikin mieluummin tulevaa:

– Metroasemalta pääsee suoraan kolmikerroksiseen kauppakeskukseen, joka ulottuu yhtä syvälle myös maan alle. Tähän päälle maisemoidaan puisto. Siitä tulee yhteinen piha noin 2000 ihmiselle, jotka muuttavat tänne asumaan.

Tiina Pelkonen
Kuvat Markus Sommers

Seuraa työmaata suorana

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*