Reijo Karhinen kuvattuna Op:n tiloissa Vallilassa. Kuva: Tuomas Marttila.

Katoaako käteinen kokonaan?

Vastaajana OP-finanssiryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen

 

Pankkitoimintaa tarvitaan vaan ei pankkeja? Kuinka siinä niin kävi?

Tulevaisuudessa entistä suurempi osa pankin tuottamista palveluista on osa laajempaa kokonaisuutta. Eihän ihminen tarvitse asuntolainaa, hän tarvitsee asunnon.

 

Katoaako käteinen kokonaan?

Hassu kysymys. Oleellista on, että on maksuvälineitä. Ja niin kauan kuin käteiselle on käyttäjiä, sitä tulee olemaan.

 

Maksavatko pankkien asiakkaat ja henkilökunta OP:n laajenemisen terveyssektorille?

Emme aio tehdä sitä tappiolla, mutta emme haista siinä isompia voittojakaan. Se tulee olemaan itsensä kannattavaa toimintaa.

 

Kuka käyttää valtaa osuuskunnassa?

Omistaja-asiakkaat ja heidän valitsemansa hallitukset ja hallintoneuvostot. Johdon täytyy tietää, mitä omistajat ajattelevat. En minä voi esimerkiksi mennä sanomaan, että muutamme automaatit maksullisiksi, koska tiedän mitä mieltä omistaja-asiakkaat ovat.

 

Mihin OP tarvitsee, jos tarvitsee, Finanssialan Keskusliittoa?

Olemme olleet joskus pankki. Nyt olemme siirtymässä finanssiryhmästä monipalveluyritykseksi ja tarvitsemme monen toimialan edunvalvontaa.

 

Miten osuuspankkien yhteiskuntavastuu näkyy käytännössä?

Voisin puhua tästä päivän, siitä on esimerkkejä 115-vuotisesta historiastamme. Esimerkiksi lyhennysvapaa tunnustetaan nyt tärkeimmäksi elvyttäväksi teoksi moneen vuoteen. Tarjoamme vauvan terveysvakuutuksen vuodeksi veloituksetta, koska haluamme herättää keskustelua siitä, että Suomeen syntyy liian vähän vauvoja. Ensi vuonna annamme satavuotiaalle isänmaalle lahjaksi sata vuotta vapaaehtoistyötä eli toimihenkilömme saavat käyttää siihen päivän työajastaan.

Monellako maantieteellisellä alueella OP on monopoliasemassa?

Kysymys olisi ollut relevantti kymmenen vuotta sitten. Milloin olet itse käynyt viimeksi pankin konttorissa? Ihmiset kohtaavat kaikkialla kansainvälisen kilpailun verkon kautta. Digitaalinen maailma ei tunnista toimialueita eikä kansallisiakaan rajoja. Meille helppoja kilpailijoita ovat nordeat ja danske bankit, kuten me heille. Vaikeimpia ovat startupit, fintechit ja ne jotka tulevat rajojen ulkopuolelta. Puutteemme on, että emme vielä ole auki 24/7.

 

Pärjäävätkö tulevaisuudessa vain isot pankit?

Pankkipalvelujen tarjoajien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Ei tule olemaan vain jotain isoja pankkeja, vaan on isoja monialatoimijoita. Tulemme tarjoamaan asumis-, liikkumis-, turvallisuus- sekä terveys- ja hyvinvointipalveluja. Käsitteet pankkitoiminta ja vahinkovakuutus tulevat häviämään.

Tiina Pelkonen
Kuva Tuomas Marttila

Anna palautetta paperilehdestä!

pro_3-2016_kansi_lev_320px

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*