Koska taas tulee eläkeuudistus?

Koska taas tulee eläkeuudistus?

Vastaajana Työeläkevakuuttajat TELAn toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Työeläkelainsäädäntöä on uudistettu vähän väliä. Koska tulee seuraava uudistus?

Tuorein eläkeuudistushan tulee voimaan vuoden alussa. Sen myötä eläkeikä sidotaan eliniän odotteeseen vuonna 2025, ellei toisin päätetä. Työeläkejärjestelmää uusitaan, että se pysyisi kestävänä.

Lokakuussa Suomen eläkejärjestelmä nimettiin maailman luotettavimmaksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Se oli hyvä uutinen. Me suomalaisethan emme itse osaa arvostaa puhdasta hanavettäkään, ennen kuin joudumme ostamaan vettä kaupasta.

Vuoden 1964 jälkeen syntyneiden vanhuuseläkeikä aiotaan sitoa elinajan kehitykseen. Onko selvitetty, nouseeko ihmisten työkykyinen aika elinaikaa vastaavasti?

Sitä ei ole helppo selvittää, enkä tiedä onko yritetty. Työkyky on toimintakyvyn ja työn yhteensopivuutta, ja työ muuttuu koko ajan. Työkyvyttömyyseläke on järjestelmässä vakuutuksena työkyvyttömyyden varalta.

Työterveyspalvelujen ja työkyvyn arvioinnin tarve lisääntyy, kun yhä iäkkäämmät jatkavat työelämässä? Onko se otettu huomioon työeläkeuudistuksen valmistelussa?

Se ei sinänsä liity työeläkeuudistuksen valmisteluun. Työterveyshuoltohan on työnantajan kustannettavia asioita. Toivottavasti joskus tulee aika, jolloin työeläkekuntoutuspäätöksiä tehdään enemmän kuin työkyvyttömyyseläkepäätöksiä.

Joutuvatko palkansaajat rahoittamaan tulevaisuudessa yhä suuremman osan lakisääteisestä työeläkkeestään?

Kyllä, mutta se ei johdu eläkeuudistuksesta. Niin sopivat työmarkkinaosapuolet kilpailukykysopimuksessa, jotta työllistämisen kustannuksia saataisiin alemmas. Se alkaa vaikuttaa asteittain ensi vuoden alusta.

Pron nuorisofoorumilaisia haastateltiin lehden edelliseen numeroon, eikä kukaan heistä uskonut saavansa joskus työeläkettä. Mitä sanoisit heille?

Tuo on ikävä kyllä nuorten aikuisten yleinen fiilis. Järjestelmämme on kuitenkin rakennettu niin, että myös tulevien polvien nyt ja tulevaisuudessa karttuvat eläkkeet pystytään rahoittamaan. Muistan itsekin 30-vuotiaana ajatelleeni, että aika surkealta se työeläkkeeni näyttää. Mutta sen ikäisellä on pitkä tie 67–70-vuotiaaksi, johon mennessä se karttuu täyteen määräänsä.

Nythän myös pätkätyöt kartuttavat työeläkettä. Ennen 1990-luvun loppua näin ei suinkaan ollut, vaikka maksut kerättiin. Lamasta huolimatta työeläkejärjestelmää on koko ajan kehitetty muuttuvan työelämän myötä.

Tiina Pelkonen
Kuva Tuomas Marttila

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*