Kuoro on seikkailu

Kuoro on seikkailu

Harrastukseen sitoutuminen täysillä voi pelottaa, jos työkin on vaativaa. Mutta siitä saa ”järjettömät kicksit” ja sitten jaksaa töissäkin paremmin.

Lisää mustaa! Kehotus kuuluu takahuoneessa, jossa showkuoro Aventurin jäsenet viimeistelevät show-meikkiään. Myös mieslaulajat rajaavat silmänsä mustalla kajalilla.

Aventurilaiset siis muistuttavat rock-tähtiä. Hetkittäin he myös tuntevat itsensä sellaisiksi, kun yleisö lämpenee ja kuoronjohtaja Miika Granholm sulkee silmänsä ja hymyilee.

Keikka Elmun baarissa Helsingin Hietalahdenrannassa on alkamassa. Esittäytymään tulee kolme prolaista laulajaa, joista kahteen keskitytään tässä jutussa. Kolmas, komeapartainen Aki Laurinaho, työskentelee lastenkodissa.

Siskokset Mia-Mari Lepistö (41) ja Pia-Mari Winqvist (39) ovat töissä sään, ympäristön ja teollisuuden mittalaitteisiin erikoistuneessa Vaisalassa. Kumpikin aloitti elektroniikkakytkijänä ja liittyi ensin Metalliliittoon.

– En mistään hinnasta kuuluisi mihinkään yksityiseen kassaan, Lepistö sanoo.

Hän opiskeli työn ohessa merkonomiksi. Nyt hän on projektikoordinaattori ja saattaa loppuun tradenomiopintojaan. Prohon hän liittyi vuonna 2004.

Pikkusisko Winqvist päätyi eri tehtävien jälkeen tuotannon ostajaksi ja vaihtoi Prohon vuonna 2008.

Ei harrastus vaan elämäntapa

Aventur tarkoittaa seikkailua. Kuoro esiintyy vasta kun stemmat, koreografiat ja huolella analysoidut tunnetilat osataan ulkoa. Silloin tukka kammataan pois kasvoilta ja musiikki tarjoillaan yleisölle kimaltavassa paketissa.

Harjoituksissakaan ei paperi kahise, vaan nuotit luetaan tabletilta. Niitä varten on kätevät telineet. Jokaisella on myös Sibelius-nuotinnusohjelman ilmainen demoversio, jota aina uusitaan. Sen avulla esimerkiksi Mia-Mari Lepistö opettelee stemmoja kotona tunnin–pari viikossa.

Saatteko uudet Sibelius-tiedostot ajoissa etukäteen? Siskokset nauraa räkättävät:

– Kun tiistaina on treenit, meili tulee maanantaina kello 23, Pia-Mari Winqvist sanoo.

Vakioharjoitukset pidetään tiistaisin Helsingin Pitäjänmäessä. Kuukausittain on viikonloppuharjoitukset, parit treenit joka stemmalle erikseen sekä koreografiatreenejä. Vuosittain järjestetään pari omaa kuoroleiriä.

Tämä lähes ammattimainen satsaus tähtää säännöllisiin uusiin show-esityksiin. Toistaiseksi suurin niistä eli Kohu vuoden 2014 keväällä veti Aleksanterin teatterin neljänä iltana täyteen.

Kohussa tanssittiin tosissaan, ja jokainen osti sitä varten oikeat tanssikengät, Winqvist sanoo.

– Kuoron vaatetyöryhmä ohjeistaa, mitä keikoille laitetaan päälle ja myös kampauksista sekä huulipunan ja kynsilakan väreistä, Lepistö lisää.

Jokainen kuorolainen on ostanut converset, mustat slim fit -housut ja toppeja. Myös kuoron rahoilla on ostettu keikkavaatteita.

Kuoron jälkeen aina loistotuulella

Aventurilla ei ole vakavaraista ylläpitäjää. Esimerkiksi seurakunnat maksavat kuoroilleen yleensä vuosiavustusta sen lisäksi, että kuoronjohtaja-kanttori saa palkkansa kirkollisverotuloista.

– Meillä on rekisteröity yhdistys ja vain keikka- ja jäsenmaksutuloja, Mia-Mari Lepistö kertoo.

Hän toimii rahastonhoitajana, mikä syö aikaa. Kohua harjoiteltiin ennen ensi-iltaa seitsemänä iltana viikossa. Miten työssäkäyvän aika riittää?

– Vaikka olisin ärtynyt ja pää täynnä työasioita, niin harjoituksista lähden aina loistotuulella, Lepistö sanoo.

Hänen miehensä tukee harrastusta. Hänkin työskentelee Vaisalassa.

Pia-Mari Winqvistillä on kaksi lasta, Hugo (13) ja Saga (11). Miehelläkin on elämäntapaharrastus: vapaapalokunta.

– Tiistai on minun iltani ja keskiviikko hänen.

Jos miehelle tulee hälytys tiistaina, hän järjestää lastenhoidon tai ei lähde. Nyt lapset pärjäävät jonkin aikaa keskenäänkin.

– Musiikki rentouttaa ja helpottaa oppimista. Kun harjoittelemme joulukonserttiin, myös töissä on kiireisintä. Vaikka se stressaa, saa esityksistä aina järjettömät kicksit, Winqvist sanoo.

Vaisalassa hän ostaa valmistettaviin laitteisiin osia kuten komponentteja, piuhoja, kaapeleita, filttereitä ja tiivisteitä.

– Tavaraa pitää olla hyllyssä riittävästi, mutta ei liikaa. Se vaatii tarkkuutta.

Lepistö työskentelee ulkomaankaupan parissa. Hän tietää tullimääräyksistä, asiakaslaskutuksista, projektikaupoista ja rahaliikenteestä.

– Pitää olla pitkäjänteinen ja järjestelmällinen sekä reagoida nopeasti. Paljon kuluu post it -lappuja, Lepistö lisää.

Siskokset kiistelevät hetken naurusuin siitä, kumman tiimi on talon paras.

Bändäri sai ylennyksen

Pia-Mari Winqvist on laulanut ”aina”. Vaisalan vuoden 2010 pikkujouluissa hän lauloi bändissä, jossa soitti Vaisalan toimitusjohtaja ja muita toimitusjohtajia. Aventur oli tilattuna esiintyjänä. Sen silloinen johtaja Pekka Nebelung rekrytoi bändin naislaulajat kuoroon.

– Se oli aluksi pelottavaa, piti heittäytyä ja ylittää itsensä.

Mia-Mari Lepistö oli pitkään ”wannabe-aventurilainen” ja myi joskus keikoilla pääsylippuja kunnon bändärin tapaan.

– Sain sitten ylennyksen! Sitä ennen olin laulanut vain omaksi ilokseni, mutta opin nopeasti stemmalaulajaksi. Ilmeisesti se oli minun juttuni.

Winqvist kertoo keikasta köyhien itsenäisyyspäivän juhlassa toissa vuonna. Hakaniemen torilla pyrytti ja kävi kylmä viima.

– Se oli tosi koskettavaa, vaikka olimme aivan jäässä. Tuli tunne, että musiikki kuuluu kaikille.

Tiina Pelkonen
Kuvat Olli-Pekka Latvala

Anna palautetta paperilehdestä!

pro_3-2016_kansi_lev_320px

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*