Physical Therapy: Chiropractor and patient with backache

Miksi sairauslomat vaihtelevat?

Muutin paikkakuntaa ja työtä. Ennen sain lääkäriltä aina pitkän sairausloman selkäkipuuni. Nyt työterveyslääkäri määräsi samaan vaivaan lyhyen loman sekä kyseli ummet ja lammet työstä ja miten se joustaa kuntoni mukaan. Miksi sairausloman pituus vaihtelee?

Työterveyslääkäri ehkä uteli kysyjän työasioista voidakseen suunnitella tukitoimenpiteitä. Sairauspoissaolot ovat lääkäreiden mukaan pidemmät siellä, missä jatkohoidon ja kuntoutuksen saatavuus on heikkoa tai ne viivästyvät.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lääkäreille suositusta sairauslomatarpeen arviointiin. Taustalla on havainto kirjavuudesta siinä, miten pitkiä poissaoloja lääkärit kirjoittavat samoista syistä eri puolilla maata.

Keväällä julkaistiin työryhmän raportti työkyvyn arvioinnin ohjeistuksesta. Osa varsinkin yleislääkäreistä toivoo Ruotsissa käytössä olevaa mallia, jossa lääkäri löytää suosituksen poissaolon kestosta helposti diagnoosin perusteella. Työryhmän kanta oli, että diagnooseihin perustuvia suosituksia ei kannata antaa Suomessa. Ne eivät ota tarpeeksi hyvin huomioon yksilöä, hänen työtään ja sitä, miten sitä voitaisiin räätälöidä työkyvyn mukaan.

Poissaolo omailmoituksella on lyhyempi

Omaan ilmoitukseen perustuva sairauspoissaolo ilman lääkärintodistusta vähentää turhia lääkärikäyntejä sekä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Työterveyslaitoksen tutkimilla työpaikoilla poissaolomäärät eivät nousseet, mutta luottamus kasvoi.

Lääkäri kirjoittaa perusflunssan vuoksi usein varmuuden vuoksi kolmen päivän sairausloman, mutta työntekijä voi ilman lääkärintodistusta kokea itsensä työkykyiseksi jo yhden tai kahden päivän jälkeen. Omailmoituskäytäntö kuitenkin jonkin verran lisää lyhyiden poissaolojen määrää, joten sairaspäivien kokonaismäärä pysyi Työterveyslaitoksen tutkimuksessa ennallaan.

Toimihenkilön työt kasautuvat

– Suomessa on sairauspoissaoloja toiseksi eniten Pohjoismaista.

– Julkisella sektorilla poissaoloja on selvästi enemmän kuin yksityisellä.

– Prolaiset ovat sairauslomalla keskimäärin kahdeksan työpäivää vuodessa, kaksi työpäivää vähemmän kuin EK:n yrityksissä keskimäärin.

– Toimihenkilöillä on vähemmän sairauspoissaoloja kuin työntekijöillä. Syyksi on arveltu, että toimihenkilön työt kasautuvat, koska kukaan ei yleensä tee niitä hänen poissa ollessaan.

Lomakarenssi taas kuusi päivää

Jos työntekijä sairastuu vuosilomalla, hän voi siirtää lomaansa vasta, jos sairaus kestää yli kuusi päivää. Ennen viime keväänä voimaan astunutta lainmuutosta omavastuuaikaa ei ollut. Silloin lomalla ei joutunut sairastamaan päivääkään.

Jotkut työehtosopimukset takaavat vuosiloman ilman omavastuupäiviä sairastumisen ajalta. Jokaiselle työntekijälle turvataan vähintään neljän viikon vuosiloma, jos vuosilomaa on kertynyt vähintään 24 arkipäivää.

Tiina Pelkonen

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*