Man using digital tablet on train station

Minustako mobiiliosaaja?

Millä tavalla uusi teknologia muuttaa asiantuntijatyötä? Esittelemme kahdeksan nousevaa trendiä.

1. Käydään katsomassa tulevaisuutta

Asiakasta kiinnostaisi tietää, millaista hänen kaavailemassaan toimitilassa on työskennellä, tai miltä näyttää valtameri hänen tilaamansa risteilyaluksen komentosillalta katsottuna. Viedään hänet lisättyyn todellisuuteen!

Tuore esimerkki lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) mahdollisuuksista on Pokémon Go -peli, jossa todelliseen ympäristöön lisätään virtuaalisia hahmoja. Samankaltaisen teknologian avulla voidaan kurkistaa toimialan tulevaisuuteen tai vaikkapa siirtyä toiselle planeetalle. Yrityksissä AR:n mahdollisuuksia käytetään jo esimerkiksi henkilövalmennuksessa.

2. Puetaan päälle tekniikkaa

Puettava teknologia (Wearable Technology) ei ole tieteisutopiaa. Älykello tai -ranneke voi toimia paitsi viestinnän välineenä, myös työterveyshuollon jatkeena.

Puettava laite voi esimerkiksi muistuttaa käyttäjäänsä taukojen pitämisestä, mitata sykettä tai levon riittävyyttä ja niin haluttaessa välittää mittaustuloksia työterveyshuoltoon.

3. Opitaan pieniä asioita tien päällä

Samaa mobiililaitetta käytetään yleensä työssä ja vapaa-aikana. Älypuhelin tai tabletti kulkee mukana työmatkoilla sekä kodin ja työpaikan välisellä matkalla.

Mobiililaite voi olla myös oppimisväline. Sen avulla ei suoriteta loppututkintoja, mutta pieniä osaamisaskelia voi ottaa junassakin. Tätä kutsutaan mobiiliksi mikro-oppimiseksi. Koulutusta voidaan jatkuvasti muokata yrityksen tarpeisiin, koska oppiminen on reaaliaikaista.

4. Oma tietotekniikka on riski

Moni käyttää esimerkiksi samaa pilvipalvelua samalla laitteella sekä ammatissaan että yksityiselämässään.

Monikäytön johdosta yksityisasiat ja työasiat saattavat sekoittua. Yksityisessä käytössä tietoturva on yleensä heikompi kuin yrityskäytössä, joten etenkin pk-yritykset tarvitsevat uudenlaisia tietoturvastandardeja.

5. Helppokäyttöistä tietotekniikkaa

Vielä reilu kymmenen vuotta sitten tietokoneet eivät tehneet mitään, ellei niitä käsketty juuri oikeilla komennoilla. Työpaikoilla tuhlattiin aikaa oikuttelevien koneiden lepyttelemiseen.

Nykyisin avainsana on helppokäyttöisyys. Laitteiden ja ohjelmistojen käytön oppii nopeasti, ja se voi olla jopa hauskaa. Työntekijät voivat usein valita monesta vaihtoehtoisesta työvälineestä, mikä on omiaan lisäämään heidän työmotivaatiotaan ja tehokkuuttaan.

6. Kaukotyö yleistyy

Yhä useampi työtehtävä siirretään alihankkijan tai jossain kaukomailla työskentelevän ammattilaisen hoidettavaksi. Tämä on omiaan lisäämään huolta ja epävarmuutta perinteisissä työsuhteissa työskentelevien keskuudessa.

Koska työsuhteiset työntekijät joutuvat kilpailemaan töistään alihankkijoiden ja kaukotyöntekijöiden kanssa, myös heidän keskinäinen kilpailunsa voi lisääntyä.

7. Kokemattomuutta arvostetaan

Teknologian vyöry työelämään jatkuu ja kiihtyy. Tämä antaa etulyöntiaseman niille, jotka ikänsä, tuoreen koulutuksensa ja sosiaalisten verkostojensa avulla ovat jo omaksuneet nousevaa uutta teknologiaa. Jo kahden vuoden ikäero voi merkitä suurta eroa tekniikan osaamisessa.

Kokemattomuus ei ole työelämässä enää niin suuri puute kuin aikaisemmin, koska kokematon henkilö voi tuoda mukanaan yritykselle arvokasta muuta osaamista.

8. Virtuaalitiimien johtaminen

Asiantuntijalla on yrityksessä monta erilaista roolia, ja hän voi kuulua moneen eri tiimiin. Tiimin jäsenet saattavat työskennellä eri puolilla maailmaa, ja yhteisenä työkaluna toimivat erilaiset projektinhallintaohjelmistot.

Koska tiimin jäsenet eivät välttämättä tunne toisiaan, eivätkä he ole henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa keskenään, virtuaalitiimin johtaminen vaatii erityistaitoja. Etenkin tiimin jäsenten keskinäisen luottamuksen rakentaminen vie paljon enemmän aikaa kuin perinteisessä tiimityössä.

Koonnut Risto Paananen

Lähteet: Forbes, Business News Daily, Make IT Solutions, Oktra, American Express, Axelos.

Anna palautetta paperilehdestä!

pro_3-2016_kansi_lev_320px

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*