Puhtaan teknologian puolesta

Puhtaan teknologian puolesta

Cleantech-yritysten odotetaan tuottavan 20 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä.

Nyt odotetaan paljon ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviltä tuotteilta tai palveluilta eli trendikkäältä cleantech-alalta. Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan cleantechin parissa työskentelevien määrä kaksinkertaistuu 40 000:ään työntekijään vuoteen 2020 mennessä ja alan liikevaihto nousee 50 miljardiin euroon.

Sitran johtava asiantuntija Tiina Kähö viittaa Sitran ja tutkimusyhtiö Frost & Sullivanin viime marraskuussa julkaisemaan raporttiin, joka kartoittaa hiilineutraaliuden vaikutuksia liiketoimintaympäristön muutoksen. Hiilineutraaliudella tarkoitetaan toimintaa, joka ei muuta ilmakehän hiilipitoisuutta.

– Alan globaalin markkinan odotetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä 6 000 miljardiin euroon vuodessa, kun markkinan koko on nyt 400 miljardia euroa. Pariisin ilmastokokouksen tavoitteet nopeuttavat kehitystä, ja rohkeimpien arvioiden mukaan tämä saavutetaan jo vuoteen 2030 mennessä.

Kähö johtaa Sitrassa toissa vuonna käynnistynyttä hiilineutraali teollisuus -nimistä avainaluetta, joka tukee suomalaisyritysten muutosta kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Iso vientiala

Suomella on hyvät lähtökohdat napata makoisa pala vauhdilla kasvavista markkinoista. Jo 2014 laaditussa hallituksen cleantech-strategiassa nähtiin, että ala kasvoi Suomessa 15 prosentin vuosivauhdilla, ja maailmanmarkkinat vain 7–8 prosenttia. Vuonna 2013 suomalaisten alan yritysten liikevaihto oli 26 miljardia euroa eli 6,6 prosenttia kaikkien suomalaisyritysten liikevaihdosta.

Cleantech tasapainottaa Suomen kauppatasetta. Sen tuotannosta 58 prosenttia meni vientiin vuonna 2013. Toimialan vienti on useita miljardeja euroja tuontia suurempaa.

Energiatehokkuus on Suomen cleantechin veturi. Sen parissa työskentelee yli puolet kaikista alan yrityksistä. Moni yritys on erikoistunut myös vedenkäsittelyyn, jätehuoltoon ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

– Myös perusteollisuudessa on paljon energiatehokkaita prosesseja, jotka ovat selvää cleantechiä, Tiina Kähö huomauttaa.

Insinööriosaaminen, tietotekniikka-alan pitkä traditio sekä vahva koulutus ovat globaalissa kisassa Suomen etuja. Nyt tarvitaan teollisen osaamisen, it-alan ja palveluosaamisen yhteistyötä.

– On ylitettävä toimialojen väliset rajat. Tarvitsemme ekosysteemejä, jotka tarjoavat erikokoisille yrityksille ja julkisille toimijoille mahdollisuuksia kehittää yhdessä alan uusia ratkaisuja ja palveluja, Kähö kannustaa.

Suuria mahdollisuuksia on erityisesti liikkumisen, asumisen ja älykaupunkien ratkaisuissa. Niitä aletaan rakentaa pääkaupunkiseudulla kevään aikana aloittavassa kaupunkien, yritysten, valtion, ja Sitran muodostamassa projektissa.

– Tavoitteemme on luoda sekä yksityisen että julkisen sektorin rahoittamia, vientituotteiksi kasvavia, pilottiratkaisuja, Kähö kertoo.

Sitran ja konsulttiyhtiö Frost & Sullivanin selvityksen mukaan älykkäiden kaupunkien tarvitsemat cleantech-ratkaisut tarjoavat 1 500 miljardin euron vuotuiset markkinat jo vuonna 2020.

Bisnes uusiksi

Viime joulukuinen Pariisin ilmastokokous päätti ottaa tavoitteeksi maapallon lämpötilan nousun rajoittamisen 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tämä edellyttää Tiina Kähön mukaan fossiilisista polttoaineista luopumista lähivuosikymmeninä.

– Maailman nettopäästöt pitäisi saada nollatasolle jo vuonna 2050. Kaikissa yrityksissä on jo nyt mietittävä, miten hiilijalanjälkeä vähennetään ja luodaan hiilineutraaliutta palvelevaa liiketoimintaa. Olemme uuden kehitysvaiheen ensiaskelmalla, Kähö sanoo.

Suomessa moni suuryritys on muuttanut toimintaansa ja uusia luovia toimijoita syntyy. Neste Oil ilmaisi irtautumisen öljypohjaisesta polttoainetuotannosta muuttamalla nimensä Nesteeksi. Sen tuottamista polttoaineista yhä suurempi osa perustuu uusiutuviin raaka-aineisiin, jotka tuovat leijonanosan yrityksen voitosta.

– Neste näyttää, miten liiketoiminnan kurssi käännetään ja pärjätään maailmanmarkkinoilla uusilla biopohjaisilla tuotteilla, Kähö sanoo.

– Laivojen päästövähennysratkaisuja tarjoava Eniram on oiva esimerkki energiatehokkuudesta. Se on kasvanut nopeasti pienestä alusta kansainväliseksi toimijaksi, jonka palveluita käytetään muun muassa valtameriristeilijöissä.

Jukka Nortio

 

Mikä cleantech?

Cleantech eli ”puhdas teknologia” tarkoittaa tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia. Tiivistelmä on hallituksen cleantech-strategiasta.

Sitran Tiina Kähön mukaan cleantech on ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviä tuotteita tai palveluita. Cleantechiin sisällytetään usein myös bio- ja kiertotalous.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*