Marko Niemonen betoniaseman nousukuljettimen ylätasolla, josta on laajat näkymät ympäri Hanhikiven niemen. Työmatkaa Kannuksesta kertyy yhteen suuntaan noin 80 kilometriä.

Pyhäjoella ydinvoimalaa pohjustamassa

Tuulisella Hanhikiven niemellä oli muutama vuosi sitten puita ja hirvikärpäsiä. Nyt sinne on raivattu 95 hehtaarin työmaa-alue tulevalle ydinvoimalalle.

Uusi asfalttitie kääntyy Raahen eteläpuolella valtatie 8:lta ja vie neljän kilometrin matkan merenrantaan Hanhikiven niemelle, jonne Fennovoima Oy valmistelee ydinvoimalaa. Näkymä muistuttaa rakenteilla olevaa lentokenttää: paljon kivikuormilla korotettua maanpintaa, työmaakoppeja ja kaivinkoneita.

Aidatulla 95 hehtaarin työmaa-alueella tehdään täydellä höyryllä infraa ja maansiirtotöitä. Uutta kiviainesta on tuotu 700 000 kuutiota eli noin seitsemän eduskuntatalon tilavuuden verran.

Sähkötöiden valvojan Marko Niemosen mukaan tulossa on Euroopan suurimpiin kuuluva rakennustyömaa.

– Mielenkiintoista päästä mukaan ainutlaatuiseen hankkeeseen. Valmiita ydinvoimaloita on maailmassa 448, lentokenttiä paljon enemmän.

Niemosen työnantaja on työmaan pääurakoitsija, venäläinen Titan-2. Työn tilaaja on Fennovoima, ja laitostoimittaja on venäläiseen Rosatom-konserniin kuuluva RAOS Project Oy.

Nykyiset työvaiheet ovat valmistelevia, sillä valtioneuvosto käsittelee ydinvoimalan rakentamislupaa vuonna 2018.

– Varsinaiset rakennustyöt tulevat kestämään vuosia, Niemonen sanoo.

Tähän mennessä melkein valmiina on työmaan porttien ulkopuolella oleva rakennus, jossa alueelle tulevat työntekijät koulutetaan. Maamerkkeinä esiin nousevat kaksi tornia, jotka alkavat tuottaa työmaalle betonia. Sen tarpeeksi on arvioitu noin 500 000 kuutiota.

Hanhikivi-hankkeen vaikutus lähialueelle on suuri. Se on jo vilkastuttanut liikennettä 3 300 asukkaan Pyhäjoen kylänraitilla. Kun rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa, niihin tarvitaan 4 000 henkilöä.

Vaikka hanke on kiistelty, Marko Niemonen ei ole törmännyt kielteisiin reaktioihin.

– Moni on sanonut, että olen päässyt näköalapaikalle.

Niemosen oma tehtävä, sähkötöiden valvonta, käsittää muun muassa suunnittelua ja sen varmistamista, että sähkötyöt tehdään turvallisesti ja suomalaisten lakien mukaan.

– Turvallisuus on merkittävin tekijä koko rakennushankkeen ja käytönkin ajan. Esimerkiksi reaktorisaarekkeen asioita otetaan huomioon jo nyt, ja jo maansiirtovaiheessa kaikki työt dokumentoidaan.

Työmaalla on tehty sopimus, jonka mukaan siellä noudatetaan suomalaista lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. Pro on mukana tässä sopimuksessa.

– Hyvä, että työmaalla toimitaan suomalaisten pelisääntöjen mukaan, vaikka projekti on kansainvälinen.

Pirkko Koivu
Kuvat Jaani Föhr

Anna palautetta paperilehdestä!

pro_3-2016_kansi_lev_320px

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*