Vihapuhe ei kuulu työpaikoille

Vihapuhe ei kuulu työpaikoille

”Kun puhutaan turvapaikanhakijoista, niin Lähi-Itä on niin nou nou”. Näin kertoo Ayla Dincay, joka työskentelee VVO:ssa energia- ja ympäristöasiantuntijana.

– Olen syntyperäinen suomalainen ja puoliksi turkkilainen. Minulle sanotaan, että ei meillä mitään sinua vastaan ole, ja turkkilainen on ihan ookoo. Mutta eiväthän turkkilaiset juuri eroa esimerkiksi irakilaisista tai kurdeista!

Isoilla työpaikoilla ihmisiä on moneen junaan, ja tietysti töissä puhutaan muistakin kuin työasioista. Dincay on kuullut keskusteltavan tarvitaanko niitä maahanmuuttajia vai ei. Joskus on käytetty etniseen taustaan liittyviä leimaavia nimityksiä.

– Ählämiä, neekeriä, mutakuonoa… Kyllähän sellaista joskus kuulee. Minusta sellainen puhe ei kuulu millekään työpaikalle. Ja vaikka porukassa ei olisi ketään, jota se puhe henkilökohtaisesti koskettaa, se silti loukkaa.

”Olen sanonut tiukasti”

Ayla Dincay haluaa korostaa, että hänen korviinsa ei nykyisin kantaudu ikäviä puheita. Hän on aina puuttunut niihin ja tunnustaa joskus kiihtyneensä liikaakin. Muisto saa hänet vähän nauramaan:

– Olen sanonut tiukasti, että tällaista keskustelua ei tarvitse täällä käydä eivätkä nuo ilmaisut kuulu 2010-luvulle. En tiedä, onko se tehonnut, vai saanut vain ihmiset pelkäämään minua! Heille joille olen siitä sanonut, sitä ei ole tarvinnut toistaa.

Dincay toimii nuorisovastaavana Kiinteistöalan toimihenkilöissä. Hänen mielestään suurin osa ihmisistä ei siedä mitään ihmisryhmää leimaavia ja syrjiviä kommentteja, vaikka ne eivät kohdistuisi itseen. Dincayn mielestä puheet loppuvat vain, jos niihin puututaan.

Tiina Pelkonen
Kuvat Markus Sommers

 

Syrjintä kielletään laissa

Laki velvoittaa yli 30 hengen työpaikat laatimaan yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka tulee olla valmiina 2017 alussa. Suunnitelman tarkoitus on ehkäistä ja poistaa esimerkiksi iästä, alkuperästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta tai ay-toiminnasta johtuvaa syrjintää työpaikoilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*