Työministeri Jari Lindström kuvattuna ministeriössä Espalla.

Suora kysymys: Voitko luvata, ettei palkansaajia kuseteta?

Vastaajana työministeri Jari Lindström.

Jari Lindström meni 18-vuotiaana töihin Voikkaan paperitehtaalle ja oli työosastonsa Paperiliiton luottamusmiehenä vuonna 2006, jolloin tehdas suljettiin. Henkilökunta oli esittänyt UPM-Kymmenen johtajien vaatimuksesta miljoonien arvosta säästötoimenpiteitä siinä uskossa, että tehdas niiden johdosta säästetään. Kun noin 670 henkilöä jäi työttömäksi, Lindström pettyi työnantajiin ja Paperiliiton silloiseen johtoon.

Myöhemmin hän opiskeli laborantiksi ja työskenteli Stora Enson Anjalankosken tehtailla sekä Kymin paperitehtaalla. Vuonna 2011 hänet valittiin eduskuntaan. Sipilän hallituksen oikeus- ja työministerinä hän on ollut noin vuoden.

Mihin päätöksiisi ministerinä olet tyytyväinen?

Olen tyytyväinen silloin, jos olen voinut myötävaikuttaa johonkin investointiin tai siihen, että joku asia säilyy, eikä kaikkea lakkauteta tai leikata. Esimerkiksi viime kehysriihessä oli esillä 20 vuotta vireillä ollut Kimolan kanavahanke omasta vaalipiiristäni. Se sai viimein rahat ja edistyy.

Missä asioissa ministerinä olet joutunut tekemään sieluasi vastaan?

Koska minulla on duunaritausta, niin kaikki palkansaajien etuja koskevat huononnukset, kyllä ne sattuu. Menemättä yksityiskohtiin. Kun saavutetuista eduista joudutaan leikkaamaan, ne ovat niitä inhottavia päätöksiä, joita kuitenkin joudun työministerinä puolustamaan.

Käytkö vanhojen ay-kavereidesi kanssa kaljalla?

Ei minulla ole ay-kavereita, on vain kavereita. Ystävien kanssa vietän toki iltaa silloin tällöin. Voikkaan tehtaan sulkemisen aikoihin luottamukseni Paperiliiton silloiseen liittosihteeriin ja nykyiseen puheenjohtajaan Petri Vanhalaan pysyi. Hänen kanssaan ollaan syöty yhdessä eduskunnassa. Pitäisikin ottaa yhteyttä ja käydä kaljalla, hyvä idea!

Jos palkansaajat ovat valmiita hyväksymään hallituksen esittämät säästöpäätökset, voitko taata että heitä ei kuseteta kuten työnantaja kusetti teitä Voikkaalla?

Niinhän siinä kävi. Toisten puolesta en voi luvata mitään. Itselläni on vilpitön aikomus olla kusettamatta ketään. Ymmärrän epäluottamuksen, koska olen itse kokenut miltä tuntuu kun ei ole voinut luottaa. Se myös kääntyy luottamuksen pettäjää itseään vastaan. Tässä tilanteessa minun on vaikea nähdä, että joku uskaltaisi lähteä sille tielle, on se sitten kuka tahansa.

Mikä on paras ratkaisuehdotuksesi nuorisotyöttömyyteen?

Nykyisin nuoret käyttävät oppisopimusta liian vähän. Sitä ja muutakin työssä ja käytännössä oppimista ollaan nyt oikeasti viemässä eteenpäin. Sillä voisi olla jonkin verran merkitystä nuorten työllisyyteen.

Tiina Pelkonen
Kuva Tuomas Marttila

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*